Aloitetaanko aamut tehokkaammin Tehotunnilla?

Tiesitkö, että ADHD-ihmisten on helpompi keskittyä, jos he tekevät esim. kirjoitushommia jonkun toisen seurassa? Tätä menetelmää (tai oikeammin toista ihmistä), kutsutaan “body doubleksi”, minkä voisi ehkä suomeksi kääntää “kroppakaksoseksi”.

Toisaalta tapaamisen sopiminen “vastuukumppanin” (accountability partner) auttaa muitakin kuin ADHD-ihmisiä ylittämään vitkuttelun ja ryhtymään hommiin.

Olen testannut kuluneella viikolla Focusmate-palvelua, jonka kautta voin buukata itselleni jopa viiden minuutin varoitusajalla “video body doublen” joko 25, 50 tai 75 minuutin ajaksi.

Homma toimii niin, että videopuhelun alussa kerromme toisillemme mitä aiomme tehdä varaamamme ajan aikana. Sen jälkeen sovimme jätämmekö mikrofonit kiinni vai auki, minkä jälkeen ryhdymme hommiin videokamerat päällä.

Videokameroiden päällä pitäminen on olennainen pointti, koska toisen näkeminen työn touhussa – ja myös tietoisuus siitä, että toinen näkee mitä teen – auttaa keskittymään työskentelyyn.

Session lopuksi laitamme taas mikrofonit päälle ja kerromme mitä olemme saaneet aikaiseksi.

Ainakin minulle systeemi toimi hyvin. Periaatteessa voisin sen kautta buukata etukäteen tiettyyn ajankohtaan tapaamisen, mutta mietin, että itselleni tehokkaampaa voisi olla se, että tekisinkin “kroppakaksostreffit” sellaisten ihmisten kanssa, jotka mahdollisesti tunnen tai jotka ainakin tietävät kuka minä olen.

Minulle on tässä talven aikana ja varsinkin joululoman myötä tullut huono tapa vitkutella pahimmillaan puoleen päivään asti töihin ryhtymisen kanssa.

Saadakseni itseni ruotuun, päätin nyt kokeilla viiden päivän ajan avata joka aamu klo 9 (tai oikeammin klo 8:50) Zoom-linjat tunnin ajaksi kutri.net:in kurssilaisille ja VIP-jäsenille.

Tehontunti-zoom-puhelusarja alkaa maanantaina 15.1.2024 klo 9 (8:50) ja on joka aamu aina perjantaihin 19.1.2024 asti.

Päivitys 21.1.2024: Tehotunnit olivat niin huikea menestys, että jatkuvat nyt sitten arkiaamuisin kunnes Katri on pysyvästi estynyt pitämään puheluita tai kukaan ei enää viitsi tulla linjoille. 😅

Olen suunnitellut puheluille alustavasti seuraavanlaisen aikataulun ja säännöt:

TEHOTUNNIN AIKATAULU JA SÄÄNNÖT:

 1. Linjat aukeavat noin klo 8:50–8:55, liity puheluun viimeistään klo 9:00.
 2. Klo 8:50–9:00 on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia, klo 9:00–9:05 kerrotaan vain mitä aiotaan tehdä seuraavan 50 min aikana.
 3. Voit halutessasi kirjoittaa chatiin mitä aiot tehdä seuraavan 50 minuutin aikana. Voit laittaa listan asioita tai vain pääpointin. Jos meitä on vain muutama paikalla, voit myös sanoa ääneen mitä aiot tehdä. Katri voi ehkä lukea ääneen aikomuksia (tiivistäen), jos se tuntuu luontevalta.
 4. Kaikki sulkevat mikrofonit noin klo 9:05 mutta jättävät kamerat päälle niin, että muut näkevät heidät. Eli voit liikkua ympäri huonetta, jos esim. siivoat sitä, mutta laita kamera niin, että muut näkevät sinun puuhastelevan. Katri itse kävelee kävelymatolla musiikin tahdissa jammaten. 😅

  Jos joudut käymään vessassa tai yhtäkkiä paikalle tulee tyyppi, jota et halua kameraan, voit sulkea kameran hetkeksi, mutta yritä pitää kameraa päällä niin paljon kuin mahdollista, koska toisten näkeminen työn touhussa on se, joka tsemppaa muita eniten.

  Jos satut katsomaan kameraan yhtä aikaa toisen kanssa, on ihan OK hymyillä tms. – olemme täällä tukemassa toisiamme.
 5. Katri avaa mikrofonin taas klo 9:55 ja kertoo, että aika on tullut täyteen. Halutessasi voit kertoa muille miten tunti sujui ja mitä havaintoja ehkä teit tai voit kirjoittaa chattiin mitä sait tehtyä. Voit myös kertoa mitä aiot tehdä seuraavaksi.
 6. Katri lopettaa puhelun viimeistään klo 10:05, jotta emme jää jumittamaan juttelemaan, kun voisimme jatkaa hommia. 😃

Jos haluat liittyä mukaan, mutta et ole vielä tilannut mitään kurssia, Tekoäly yrittäjän kaverina on tällä hetkellä edullisin tapa päästä mukaan. Samalla pääset mm. katsomaan Tuota tekstiä tekoälyn avulla -webinaarit.

Löydät linkin puheluun täältä (sama kuin ekalla viikolla – muista kirjautua sisään): https://kurssit.kutri.net/tehotunti/

3 ajatusta aiheesta “Aloitetaanko aamut tehokkaammin Tehotunnilla?”

 1. Niina Pylkkänen

  Linkki arkiaamun tsemppituntiin ei ainakaan tällä hetkellä vie mihinkään:

  “TÄTÄ SIVUA EI NÄYTTÄISI OLEVAN OLEMASSA.
  Pahoittelut! Tänne osoittava linkki taisi olla virheellinen. Kokeilisitko hakua?”

Kommentoi

Scroll to Top