Tämä kurssi opettaa hyödyntämään tekoälyä eettisesti ja omaa luovuutta edistävästi luovassa kirjoittamisessa. Pääpaino on käsikirjoittamisessa mutta kurssin oppeja varsinkin idean, henkilöhahmojen ja tarinan kehittelyn osalta voi käyttää myös muussa kirjoittamisessa. Kurssilla opetetaan “kaikki mahdollinen” generatiivisen tekoälyn käytöstä aina ideoinnista ja myyntikonseptin tekemiestä valmiin sarjan jaksokuvausten ja elokuvan mainostekstien tekemiseen.
Lisäksi opetan kurssilla alkeet kuvien ja videoiden tekemiseen tekoälyn avulla esim. leffan “mood reelejä” tai sarjan myyntikonseptia varten.
Miksi minä teen tämän kurssin?
Sain idean kurssiin Käsikirjoittajien killan 20-vuotis-synttäritilaisuudessa, jossa olin panelistina puhumassa tekoälyn käytöstä käsikirjoittajana. Puheenvuoroni jälkeen pari kollegaa tuli ehdottamaan, että pitäisin kurssin aiheesta.
Olen Katri Manninen, ammattikäsikirjoittaja. Olen ollut meganörtti jo vuodesta 1989, kun meille tuli ensimmäinen Apple Machintosh “linnunpönttö”. Omia erikoisosaamisalueitani ovat nörtteilyn saralla tietokannat ja automaatio.
Vaikka kokeilin jo syksyllä 2022 generatiivista tekoälyä, syvennyin kunnolla sen käyttöön vasta maalis-huhtikuussa 2023 ja olen sen jälkeen syventynyt siihen itselleni tyypillisellä intensiteetillä. Käytän tekoälyä joka päivä “kaikkeen mahdolliseen” kirjoittamisesta uusien asioiden oppimiseen ja itseanalyysiin.
Aloitin kirjoittajan urani kirjoittamalla ensimmäisen nuortenromaanin yhdessä äitini Kirsti Mannisen kanssa 1994 vaihto-oppilasvuoteni kustannusten kattamiseksi. Olen sen jälkeen kirjoittanut lähes 30 julkaistua kirjaa aina nuortenromaaneista laihdutusoppaisiin.
Pääammatiltani olen käsikirjoittaja. Aloitin käsikirjoittajaurani virallisesti 1998, kun pääsin silloisen Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto ARTS) elokuvataiteen osastolle opiskelemaan käsikirjoittamista. Tähän mennessä on mennyt tuotantoon (eli kuvattu ja esitetty jossain) neljä pitkää elokuvaa (mm. FC Venus) ja yli 100 eri tv-sarjojen osia (mm. Salatut elämät, Kotikatu, Nyrkki), jotka olen kirjoittanut yksin tai yhdessä muiden kanssa.
Sen lisäksi on lähes yhtä monta projektia, joita olen kehittänyt joskus hyvinkin pitkälle, mutta jotka eivät ole syystä tai toisesta (yleensä rahoitusongelmien takia) menneet tuotantoon asti.
Olen pitänyt omaa kutri.net-nettisivua vuodesta 2002, kirjoittanut valtavan määrän kolumneja, novelleja ja lehtijuttuja sekä opettanut kirjoittamista niin kansanopistoissa kuin korkeakouluissa.
Tällä hetkellä teen Aalto Yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun elokuvataiteen laitokselle väitöskirjaa eurooppalaisten showrunnereiden tekijyydestä. Tavoitteenani on valmistua vuoden 2025 alkuun mennessä. Koska en onnistunut saamaan tutkijan paikkaa, rahoitan opintojani mm. tämän verkkokurssin tuloilla. Eli kurssin ostamalla tuet myös eurooppalaisen elokuvataiteen tutkimusta. 😅
Olen opiskellut tekoälyn hyödyntämistä paitsi yrityksen ja erehdyksen kautta, niin käymällä professori Taç Romeyn ja Markus Walschin kaksipäiväisen “I’m You Staff Writer” -työpajan Berliinissä heinäkuussä 2023. Vaikka jaan kurssilla työpajasta saamiani oppeja, oma kurssini on huomattavasti kokonaisvaltaisempi ja perustuu pitkään kokemukseeni ja syvään ymmärrykseeni niin kirjojen kirjoittamisesta, käsikirjoittamisesta kuin suomalaisesta tv- ja elokuva-alasta.
Kurssin sisällöt sisällöt
- Johdatus tekoälyyn ja luovaan kirjoittamiseen
- Lähtöidean ja -konseptin kehittely tekoälyn avulla
- Henkilöhahmojen kehittely tekoälyn avulla
- Tarinan maailman kehittely tekoälyn avulla
- Juonen ja rakenteen kehittely tekoälyn avulla
- Synopsisten, loglinen ja treatmentien kirjoittaminen tekoälyn avulla
- Tekstin analysointi ja sparraaminen “kriitikkohahmojen” kanssa
- Käsikirjoituksen purkaminen tekoälyn avulla
- Myyntikonseptin ja kuvien luominen tekoälyn avulla
- Tekoälyn käytön etiikka ja tietosuoja
- Työkalut ja esimerkit
Kurssi sisältyy Kutri.net:in kirjoittajajäsenyyteen ja on kertamaksun jälkeen käytettävissä ns. ikuisesti kuten muutkin kurssit. Kutri.net on perustettu 2002 ja sivuston vanhimmat verkkokurssit ovat olleet tuolloin VIP-jäseneksi liittyneiden käytössä jo vuodesta 2011. (En myy enää VIP-jäsenyyksiä.)
Kirjoittajajäsenyyden hinta on vuoden vaihteeseen asti 160 €, jonka jälkeen se nousee 248 euroon.
Lue lisää “Kirjoita käsikirjoitus 10 viikossa” -kurssista täältä.
Lue lisää “Kirjoita kirja kuukaudessa” -kurssista täältä.
Tilaa kirjoittajajäsenyys täältä.