PIKAVINKKI: Oman tekstin tiivistäminen esseeksi, oppimispäiväkirjaksi tms. tekoälyn avulla

Monille opiskelijoille suurin ongelma on tuottaa tekstiä – mutta meille ADHD-ihmisille ongelma voi helposti olla päinvastainen, eli että tuotamme vähän liikaakin tekstiä. Tämä ongelma erityisesti silloin, kun meille on annettu tietty merkki- tai sivumäärä, jonka sisään tekstien pitäisi mahtua.

Usein liian pitkät lätinät kertovat myös siitä, että olemme ajautuneet vahingossa kirjoittamaan ns. asian vierestä tai kokeneet velvollisuudeksemme selittää kaikki asiat juurta jaksaen ja niin “kaukaa”, että lukija väsähtää ennen kuin pääsemme (taas) asiaan.

Tässä tekoäly on aivan mahtava apu.

Kerron ja näytän alla olevalla videolla, miten voit hyödyntää Poe.com:issa hyvinkin pitkiä tekstejä lukevia Claude-2-100K:ta ja ChatGPT 4 35K:ta ja lyhyempiä tekstejä lukevia Google Bardia ja Microsoftin CoPilotia ensin annetun tehtävän ymmärtämiseen ja sitten oman tekstin muokkaamiseen.

Katso video Vimeossa.

Askeleet tiivistetysti:

1 Ymmärrä tehtävänanto

Aloita keskustelu tämäntyyppisellä komennolla (muokkaa omiin tarpeisiin):

Olet täydellisesti suomea osaava kirjoitusassistentti, joka hallitsee suomen kieliopin ja pilkkusäännöt ja on erikoistunut esseiden kirjoittamiseen. Olet todella hyvä tiivistämään tekstiä niin, että sen alkuperäinen tyyli ja tunnelma säilyy. Löydät tekstistä olennaiset asiat annetun ohjeistuksen mukaan.

Alla on saamani ohjeistus [esseen/oppimispäiväkirjan/tms] kirjoittamiseen. Lue ja analysoi se ja tee minulle mahdollisimman selkeä, yksityiskohtainen ja konkreettinen ohje tämän esseen suunnitteluun ja kirjoittamiseen.

[Liitä tähän tehtävänanto]

Tämä kannattaa tehdä myös siinä tapauksessa, että olet jo kirjoittanut esseen tai ylipitkät oppimispäiväkirjat, jotta tekoäly ymmärtää mitä oikein olette tekemässä (eli millainen lopputuloksen tulisi olla).

Suosittelen kilpailuttamaan tässä ainakin kahta ellei kolmea eri bottia rinnakkain. Jos kaikki botit antavat saman ohjeen, se on todennäköisesti sellainen, jota kannattaa seurata.

Jos et ole vielä kirjoittanut tekstiä, voit tehdä ohjeistuksen pohjalta oman jäsennyksen eli otsikko- tai kappalerakenteen, johon voit sijoittaa kunkin otsikon/alakohdan alle omia ajatuksiasi, löytöjä aiheesta jne.

2 Pyydä analysoimaan oma tekstisi

Seuraavaksi anna samaan keskusteluun oma ylipitkä tekstisi ja pyydä tekoälyä analysoimaan se esim. tämäntyyppisellä komennolla:

Tässä on omat muistiinpanoni tehtävää varten. Auta minua tiivistämään, jäsentämään ja järjestämään nämä mielekkääseen järjestykseen, joka vastaa mahdollisimman hyvin tehtävänantoa. Selitä minulle mitä kohtia ehkä karsisit tai lyhentäisit ja miksi. Osoita myös mahdolliset epäloogisuudet tai muut puutteet tekstissä. 

[OMAT MUISTIINPANOSI]

Tähän asti kaikki mitä olemme tehneet, on eettisesti täysin ongelmatonta. Jos palkkaisit tuutorin, hän voisi auttaa sinua tässä samassa tehtävässä.

Parhaassa tapauksessa pystyt itse tämän jäsennyksen pohjalta helpommin tiivistämään omista muistiinpanoistasi selkeämmän kokonaisuuden.

3 Pyydä tiivistämään tekstistä ensimmäinen versio

Nyt sitten siirrytään harmaalle alueelle eli varsinaiseen kirjoittamiseen. Jos tekemäsi teksti pohjaa oikeasti omiin muistiinpanoihisi, olet itse korjannut ja täydentänyt tekoälyn antamaa jäsennystä ja lopuksi vielä oikoluet ja korjaat tekstin niin, että se kuulostaa omalta tekstiltäsi ja vastaa varmasti ajatuksia, olet mielestäni vielä “valkoisella alueella”.

Plagioinnista et tule jäämään kiinni, koska teksti pohjaa kuitenkin omaan tekstiisi. Lähinnä kysymys on siitä, että pitäisikö sinun osata itse tiivistää tekstisi.

Jos olet tilanteessa, että sinun on edelleen todella vaikeaa kirjoittaa lopullista tekstiä ja valmistuminen on tärkeämpää kuin se, että itse kehityt kirjoittajana yrityksen ja erehdyksen kautta, voit kokeilla käyttää tätä komentoa:

Kirjoita aiemmin antamieni muistiinpanojeni pohjalta ja oheisen jäsennyksen pohjalta ensimmäinen versio esseestäni alkuperäisen tekstin tyylillä. 

[Korjaamasi ja täydentämäsi jäsennys]

Joskus voit joutua antamaan vielä kerran uusiksi alkuperäisen tekstin, mutta periaatteessa tekoälyn pitäisi muistaa mitä annoit sille muutama viesti sitten.

Jos annat alkuperäisen tekstin uusiksi, kirjoita komento tähän tyyliin:

Kirjoita aiemmin alla olevien muistiinpanojen pohjalta ja seuraavaa jäsennystä noudattaen  ensimmäinen versio esseestäni alkuperäisen tekstin tyylillä. 

# JÄSENNYS
[Korjaamasi ja täydentämäsi jäsennys]

# MUISTIINPANOT
[Muistiinpanosi]

Risuaita sanojen edessä kertoo, että kyseessä on ykköstason otsikko. Se auttaa tekoälyjä hahmottamaan tekstin rakenteen paremmin.

Jos opinnäytetyön tekeminen on edessä tai kesken, tsekkaa myös Opinnäytetyökurssini (jos et ole jo sillä). Tämä kurssi auttaa ihan aidosti ja oikeasti tekemään pitkäänkin jumittaneen opinnäytetyön valmiiksi. Tilaa alta tai lue lisää täältä: kurssit.kutri.net/opinnaytetyo

Kommentoi

Scroll to Top