Viittaamisen logiikka ja tieteellisen tekstin kappale (myös äänitteenä!)

Kerron tässä kirjoituksissa opinnäytetyökurssin uusimmista päivityksistä. Linkit aukeavat opinnäytetyökurssin tilanneille, jotka ovat kirjautuneet sisään. Tilaa kurssi täältä.

Jihuu! Viittaamisen logiikkaa ja tieteellisen tekstin kappaletta käsittelevä luento on nyt julkaistu. Voit katsoa ja/tai kuunnella sen täällä.

Minulla on syytä uskoa, että juurikin viittaustekniikka, muiden siteeraaminen omin sanoin ja ylipäätään teoriaosuuden kirjoittaminen tuntuvat monista meistä kaikkein hankalimmalta omaksua.

Niinpä olen koonnut tälle luennolle kaikki ne opit ja ajatukset, joiden ansiosta ns. teoriaosuuksien kirjoittaminen ja muiden tekstiin viittaaminen tuntuu minusta nykyään naurettavan helpolta.

Näin ei ole todellakaan aina ollut! Muistan vieläkin sen kauhunsekaisen tunteen, joka valtasi minut, kun jouduin aikanaan kirjoittamaan ensimmäistä akateemista esseetä. 😱

Pelkästään erilaisia viittaustyylejä on niin valtava määrä ja kun erot eri tyylien välillä ovat joskus ihan parin merkin luokkaa, ei ole mikään ihme, että niiden kanssa meinaa mennä sormi suuhun.

Luennolla kerronkin, miten selvität mikä on paras tyyli juuri sinun opinnäytetyöllesi ja mitä kannattaa huomioida tyyliä valitessa. Samoin selitän miksi suomalainen tyyli laittaa kappaleen loppuun viite, jossa on piste lainausmerkkien välillä – eli esim. “(Manninen 2023.)” – on omituinen ja turha reliikki, jonka voi unohtaa.

Koska selitän tällä luennolla tavallistakin yksityiskohtaisemmin ja useammilla esimerkeillä niin viittaamisen logiikkaa, viittaustekniikkaa, viittaustyylejä kuin tieteellisen kappaleen rakennetta, tästäkin luennosta tuli taas vähän yli 2 h 30 min, vaikka olin ajatellut tehdä tästä eteenpäin vain alle tunnin luentoja. 🙈

Yleisön pyynnöstä tein kuitenkin luennosta äänite-version, jota voi kuunnella helpommin vaikka sienimetsällä. 😊

Luennot äänitteenä

Useampi kurssilainen on toivonut luentoja podcast-henkisinä äänitteinä kuunneltavaksi.

Olen nyt tsekannut kaikki jollain lailla järkevät tavat laittaa opinnäytetyökurssin äänitteet muotoon, jota voisi kuunnella yleisimmillä podcast-appeilla. Valitettavasti mikään tapa ei ole yhteensopiva käyttämäni LearnDash-kurssi-moduulin (eli WordPress lisäosan) kanssa. 🤷🏼‍♀️

Sen sijaan löysin Sonaar Musicin MP-Audioplayer -lisäosan, joka toimii ainakin iPhonella + Safari-selaimella hyvin, vaikka menisin muihin appeihin tai puhelimen näyttö olisi suljettu. Se osasi myös jatkaa iPhonella luentoäänitteen toistamista siitä kohtaa mihin jäin, vaikka välillä soitin muilla appeilla ääntä. (Kyseinen luentosivu pitää toki jättää siksi aikaa auki selaimeen.)

Pystyn tekemään kyseisen lisäosan kanssa myös soittolistoja, eli laittamaan tarvittaessa kaikki luentoäänitteet yhdelle sivulle.

Laitoin jo kokeeksi tuon uusimman luennon äänitteenä kuunneltavaksi. Löydät sen kyseisen oppitunnin pääsivun alalaidasta diojen jälkeen.

Jos/kun kokeilet käyttää soitinta, haluaisin kuulla mitä pidät siitä – myös siinä tapauksessa, että soitin toimii ja/tai on helppo käyttää. Mikäli soitin toimii hyvin ja sitä käytetään, voisin hommata siitä Pro-version, joka mahdollistaa mm. puhenopeuden vaihtamisen yms.

Tämän viikonlopun työsuunnitelma

Koska perhe on viikonlopun kotona ja hieman vaikeuttaa videoiden kuvaamista mm. ovia paukuttamalla ja koiraa haukuttamalla, siirrän seuraavan luennon (teoria, paradigma jne.) ensi tiistaille. 😀 Sen sijaan käytän viikonlopun pitkien luentojen pätkimiseen ja lataamiseen ja korjattujen luentotekstien lisäämiseen sivustolle.

Maanantaina pitää käydä katsastamassa auto ja panostaa kunnanhallituksen asioihin ja kokoukseen, joten siksi luennon kuvaaminen menee tiistaille.

Tarkoituksena on tehdä myös kuva+teksti-ohjeen Zoteron käytöstä nyt ensi hätään, koska saamani palautteen perusteella tällaiselle olisi kysyntää.

Anna palautetta kurssista

Koska tavoitteenani on tehdä “maailman paras opinnäytetyökurssi”, olisi kiva kuulla olenko menossa oikeaan suuntaan (eli mikä kurssilla toimii ja tuntuu hyödylliseltä) kuin siitä, mikä voisi olla paremmin tai mitä voisi olla lisää.

Kuten tästäkin kirjoituksesta kävi ilmi, toteutan enemmän kuin mielelläni kurssilaisten kehitysideoita, mikäli se on mitenkään mahdollista.

Voit antaa palautetta alla olevalla lomakkeella. Huomaa, että palaute on niin anonyymi, etten näe edes sen lähettäjän IP-osoitetta. Jos haluat, että vastaan tai tiedän kuka olet, kerro viestissäsi myös nimesi ja/tai sähköpostiosoitteesi. Tarvitsen yhteystietojasi erityisesti silloin, jos kyseessä on jokin käyttäjätunnukseen tai tilaukseen liittyvä ongelma.

HUOM!!! Jos haluat saada vastauksen tai sinulla on esim. ongelmia kirjautumisen, tunnuksen tms. kanssa, anna myös sähköpostiosoitteesi, koska en muuten tiedä kuka viestin on lähettänyt.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kommentoi

Scroll to Top