Auta kyläkeskus Arolan koulua – tilaa Kutri.net:in kursseja

Tilaamalla kurssejani tuet kyläkeskus Arolan koulun toimintaa.

Arolan koulu on syksyllä 2021 lopetettu kyläkoulu, jota niin minä kuin lapseni ovat käyneet. Tämä (ennen) 60 oppilaan kyläkoulu oli tärkeä syy siihen, että muutin perheineni takaisin Arola-Jokelanseudun kylään, jossa olen itsekin kasvanut. Siksi taistelin raivokkaasti koulun säilyttämisen puolesta ja sydämeni särkyi kun koulu lopetettiin.

Lopettamispäätöstä seuranneena yönä makasin sängyssä ja mietin, että jos emme keksisi jotain koulun tilalle, kylämme näivettyisi niin kuin sadat muut kylät, joilta on viety oma koulu.

Kyläkoulu on kylän “sisäänheittotuote”. Uudet perheet on helppo houkutella osallistumaan koulun ja vanhempainyhdistyksen toimintaan. Sieltä heidät voi nakittaa kätevästi kylän muihin yhdistyksiin. Nyt kun koulun toiminta loppuisi, meidän pitäisi keksiä uusi kylän perheitä yhdistävä tekijä.

Aamuun mennessä olin saanut vision uudesta kyläkeskuksesta. Pystyin näkemään sieluni silmin vanhan koulun kaikkien kyläläisten kohtauspaikkana, jossa olisi päiväkoti, kahvila-ravintola, etätyöpisteitä ja erilaisia harrastustiloja. 10 vuoden päästä koululla voisi olla myös asuntoja ikäihmisille sekä uusi pienten lasten koulu 1.–2. luokkalaisille.

Yksi lempisitaattejani on tutkimusmatkailija W. H. Murraylta: “Sillä hetkellä kun henkilö sitoutuu tosissaan, myös kaitselmus liikahtaa. Päätöstä seuraa kokonainen virta suotuisia tapahtumia, kohtaamisia ja materiaalista apua, joista ei olisi voinut edes unelmoida.”

Näin kävi tälläkin kertaa.

Jokelanseudun maaseutuseura ry osti koulun 20.12.2021 Mäntsälän kunnalta ja nyt siellä on aloittanut tai aloittamassa toimintaansa musiikkikoulu, kahvila-ravintola ja yksityinen päiväkoti.

Lisäksi koululle ollaan rakentamassa kesällä 2022 multigolf-rata, parempi lasten leikkipaikka ja pump track -rata. Koulun remonttilistalla on mm. tasakattoisen sivurakennuksen muuttaminen vinokattoiseksi, katon maalaaminen, lämpöjärjestelmän vaihtaminen öljystä maalämpöön tai ilmalämpöpumppuun, aurinkopaneelien hankinta. Ns. vanhan koulun yläkertaan on tarkoituksena rakentaa

Jokelanseudun maaseutuseura ry on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Koulun vuokratuotot kattavat sen käyttökulut, mutta koulun tilojen ja alueiden parantamiseen tarvitaan talkoovoimien lisäksi lahjoituksia, tukia sekä erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla saatavaa rahaa.

Elätän itseäni ensisijaisesti käsikirjoittamalla, mutta pyöritän siinä sivussa kutri.net:in toimintaa toiminimellä. Helmikuusta 2022 alkaen käytän osan Kutri.net:in nettotuloista Arolan koulun hyväksi.

Jokaisesta myydystä Kirjoittajajäsenyydestä menee 30 euroa suoraan Arolan koulun hyväksi.

(Jäljelle jääneestä summasta menee 24 euroa arvolisäveroa, noin 35 euroa tuloveroihini, noin 23 euroa YEL-maksuihin ja noin 12 euroa Kutri.net:in pyörittämiseen.)

Ostan kurssien tuottamilla voitoilla koulun tarvitsemat tarvikkeet ja välineet yksityishenkilönä sen sijaan, että kierrättäisin ne Jokelanseudun maaseutuseuran kautta. Näin siksi, että tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa voittoa tavoittelematon yhdistys on joutunut maksamaan remonttia varten kerätyistä varoista veroa, kun suunniteltu remontti on viivästynyt vuodella.

Raportoin viimeistään maaliskuusta eteenpäin täällä miten monta kurssia olen myynyt (eli paljonko olen kerännyt Arolan koulua varten rahaa) ja mihin olen käyttänyt rahat. (Paitsi jos kukaan ei osta kursseja, hah hah!)

Scroll to Top